Autor Wiadomo¶ć
Mycha
PostWysłany: Pi± 21:33, 07 Gru 2007    Temat postu:

A...a...a... A to s± pierniczki co nie? Jęzor
Bo nawet nie napisała¶, co to jest, tylko jakie¶ słodyczki. "Nie wiesz, co jesz" - czyli jak wyjdzie mi krupnik, a to miały być pierniczki, ale o tym nie wiedziałam...
Madame.H
PostWysłany: Czw 12:46, 06 Gru 2007    Temat postu:

Potwierdzam, że krupczatka to m±k± :)
Żeby nie byłó nudno daje kilka przepisów na ¶wi±teczne słodyczki :)
A zatem(bo od więc się zdania nie zaczyn± Jęzor )
Więc, to znaczy ZATEM przepisik :)
____________________
SKŁADNIKI
30 dag m±ki ziemniaczanej
50 dag maki pszennej
30 dag masła albo margaryny
20 dag cukru pudru
5 żółtek
łyżka ¶mietany
mak, kakao, olejki zapachowe, alkohol, biała i ciemna polewa
WYKONANIE

M±kę posiekać z zimnym tłuszczem i cukrem pudrem. Dodać żółtka i zagnie¶ć gładkie ciasto.Trzeba je trochę pomęczyć łapkami, bo na pocz±tku jest mocno sypkie, dopiero po kilku minutkach ładnie się zagniata.

Ciasto podzielić na kilka czę¶ci. Do jednej dodać olejek waniliowy albo migdałowy, rozwałkować i wycinać różne kształty.
Do drugiej dosypać łyżkę maku i olejek rumowy albo waniliowy i też wycinać jakie¶ gwiazdki i choinki foremk±.

Do trzeciej dodać łyżkę kakao i postępować jak wyżej.
Można też nakładać mniejsze kółeczko z kakao na większe kółko z białego ciasta.

Z następnej porcji wycinać szklaneczk± kółka, a na ¶rodku wyci±ć dziurki. Nakładać kr±żek z dziurk± na pełne kółeczko, a wgłębienie wypełniać marmolad± (nie dżemem na żelfixie, bo wypłynie).

Można też spróbować wywałkować niewielkie prostok±ty, wzdłuż dłuższego końca nakładać marmoladę, sklejać brzegi i toczyć rurki (takie s± chyba najlepsze).

Ciasteczka układać na blasze wyłożonej sreberkiem (nie trzeba go smarować tłuszczem) i piec w 180 stopniach przez 10-15 minut tak, żeby się za mocno nie zrumieniły.
Dekorować pokrojonymi bakaliami, posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, wzorkami z czarnej i białej polewy wyciskanymi z opakowania przez mała dziurkę i różnokolorow± cukrow± posypk±.

Ciasteczka s± bardzo efektowne, naprawdę kruchutkie, wręcz sypkie, dzięki dużej ilo¶ci m±ki ziemniaczanej i można je długo przechowywać. Jeżeli nie chcecie, żeby ciastka tak mocno się kruszyły, dodajcie więcej m±ki pszennej, a mniej ziemniaczanej.
Mycha
PostWysłany: Pon 15:46, 26 Lis 2007    Temat postu:

Czy ja się pytałam ciebie? Chyba nie.
Zreszt±, to i tak dobrze, że to nie jaka¶ kupa któr± zrobił jaki¶ ptak bo najadł się krupniku... Jęzor
AnOnIm
PostWysłany: Nie 13:33, 25 Lis 2007    Temat postu:

O lol... Krupczatka to jest m±ka...
Mycha
PostWysłany: Sob 16:48, 24 Lis 2007    Temat postu:

Aha, ten... tego... nie za bardzo wiem, co to jest krupczatka :)
Może mi (albo nam, bo wydaje mi się, że krupczatka to taki owoc, który sama znalazła¶ w tropikalnej dżungli i nadała¶ temu nazwę Jęzor) uprzejmie wyja¶nisz, co to za... ekhm, jak to nazwać? Co to za krupczatka Jęzor
Madame.H
PostWysłany: Nie 14:19, 22 Lip 2007    Temat postu:

ciastek nie jadłam, ale szarlotkę owszem :) Ciocia zrobiła :D
Mycha
PostWysłany: Nie 14:00, 22 Lip 2007    Temat postu:

Mniaam... musi być pyszne :)
Madame.H
PostWysłany: Nie 13:42, 22 Lip 2007    Temat postu:

Wiem, dlatego czas przeszukać gazety i znaleĽć co¶ ciekawego :D
kruche ciasteczka
SKŁADNIKI
*450g m±ki
*300g masła
*1 jajko
*150g cukru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Można też dodać np- rodzynki migdały, zapachy, wiórki kokosowe... co kto lubi :)
PRZEPIS:
1. M±kę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i masło. Masło przesiekać nożem.

2. Do ciasta dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach midałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otart± z cytryny.

3. Bardzo szybko zagnie¶ć ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

4. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Można posmarować je rozkłuconym jajkiem i posypać cukrem.

5. Piec w 180 stopniach 10-12 min

z powodu braku czasu przepis kopiowany ze strony http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis3078.html

Szarlotka
SKŁADNIKI
*2 szklanki kaszy manny
*2 szklanki m±ki krupczatki
*2 szklanki miałkiego cukru pudru
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*3/4 kostki masła
*ok 2 kg. jabłek np. renety

PRZEPIS:
wszystkie cztery sypkie składniki wymieszać razem starannie.
¶redni± tortownicę /mała też może być/ wysmarować masłem, rozsypać 1/3 warstwy sypkiej mieszanki , na to rozłożyć poszatkowane na grubej jabłka /połowę jabłek/na to rozsypać mieszankę sypk± /następna 1/3 czę¶ć/ znowy jabłka i na wierzch reszta sypiego ciasta .
nawierzch ciasta rozłożyć wiórki masła. wstawić do piekarnika na 180 stopni . piecze się ok 50 min aż zrumieni się wierzch ,można zostawić w piekarniku potem już wył±czonym. najlepsze jest następnego dnia.oczywi¶cie można polukrować. najważniejsze jest w tym masło aby równomiernie się roztopiło,rozlało po wierzchu

Ľródło-http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis1535.html
ps- wiem, że s± błędy, ale na arzie nie mogę poprawić, bo zaraz jadę
Mycha
PostWysłany: Sob 12:13, 21 Lip 2007    Temat postu:

"Wkrótce"? Ostatni twój przepis był 5 miesięcy temu! :)
Madame.H
PostWysłany: ¦ro 19:45, 28 Lut 2007    Temat postu:

Mycha napisał:
Ostatnio z Ropusznikiem pogadałam i powiedziała:
- Najlepiej złapać żabę, wypatroszyć...
A ja dokończyłam:
- ...i zrobić odlew gipsowy?
reh reh reh

Doobre, aczkolwiek mam wrażenie, że o takich okropieństwach się nie rozmawia przy jedzeniu Laughing
Wkrótce spróbuję dac nowy przepisik Exclamation
Mycha
PostWysłany: Wto 16:23, 27 Lut 2007    Temat postu:

Ostatnio z Ropusznikiem pogadałam i powiedziała:
- Najlepiej złapać żabę, wypatroszyć...
A ja dokończyłam:
- ...i zrobić odlew gipsowy?
reh reh reh
Madame.H
PostWysłany: Wto 14:06, 27 Lut 2007    Temat postu:

Więc próbuj i pisz! :D
Mycha
PostWysłany: Pon 17:21, 26 Lut 2007    Temat postu:

Trzeba spróbować.
Madame.H
PostWysłany: Nie 17:27, 25 Lut 2007    Temat postu:

Niby takie zwykłe ciasto, a na prawdę jest boooosssssie Jęzor
Mycha
PostWysłany: Nie 17:23, 25 Lut 2007    Temat postu:

Spróbujemy Wink .
Sprawdzimy
ten smaczek,
co,
Ropuszniku?
:) :) :) :) :) :)
Madame.H
PostWysłany: Nie 17:20, 25 Lut 2007    Temat postu:

Ok- przepis:
-margaryna
-cukier
3 jajka
m±ka
proszek do piecznenia
jabłka


3/4 kostki margaryny utrzeć z połow± szklanki cukru na puszyst± masę. Dodać trzy jajka i zmiksować. Do masy dodać dwie szklanki m±ki i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Wsypać pokrojone w kosteczkę jabłka i wyłożyć na wysmarowan± tłuszczem blachę. Piec w temp ok. 180 stopni, piec- 40-50 min, po upieczeniu posypać curem pudrem.
Mówię wam to jest PYYYYYCHHHAAA!!!!
Mycha
PostWysłany: Nie 11:16, 25 Lut 2007    Temat postu:

Aaaah...
Brzmi smakowicie :D .
Ropuszniku, zrobimy
raz czekoladowe ROPUCHY?
:D :D :D :D :D :D :D
Madame.H
PostWysłany: Nie 8:40, 25 Lut 2007    Temat postu:

Jeszcze muszę wydusić od mamy przepis na pyszne ciasto z jabłkami, któte wczoraj zrobiła :D xD

*************************************
Edit:
Rogaliki z bakaliami
Na ciasto:
250 ml oliwy,
250 ml wody,
50 dag m±ki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Sok z jednej cytryny.
Na nadzienie:
25 dag orzechów włoskich,
25 dag migdałów,
łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonych goĽdzików,
miód.
Przepis:

Z migdałów i orzechów zdj±ć skórkę, posiekać i wymieszać z przyprawami (cynamon, goĽdziki) i dodać tyle miodu, by powstała gęsta masa.
Wodę, oliwę, proszek do pieczenia, sok z cytryny wymieszać, dodaj±c tyle m±ki, by ciasto było było twarde.
Rozwałkować je, pokroić w kwadraty. Do każdego kwadratu włożyć mniej więcej łyżeczke nadzienia,a ciasto zawijać tak, by stworzyło rogalik.
Układać na blasze do pieczenia i piec w temp 170 stopni 15 minut.
Posypać cukrem pudrem!
SMACZNEGO!
to oczywi¶cie nie było ciasto, o którym pisałam...
Mycha
PostWysłany: Sob 16:04, 24 Lut 2007    Temat postu:

Mmmm... Kiedy¶ wypróbuję. Brzmi "PYSZNIACHA" Exclamation
Madame.H
PostWysłany: Sob 14:00, 24 Lut 2007    Temat postu:

Ok, zaraz będzie więcej- i nie tylko magicznych :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

EDIT: zedytowany na magiczne i nie tylko, bo mam kilka przepisów na ciasta i ciateczka :) :pic:
A więc:
SKRZYDEŁKA NIETOPERZA

- 16 skrzydełek kurczaka
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki suszonej pietruszki
- 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki
- 3/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku, sól, pieprz,
Przygotowanie:
Zmieszaj w miseczce przecier pomidorowy, miód, pietruszkę, czosnek, paprykę, sól, pieprz. Włóż skrzydełka do plastikowej torebki i wlej tam uzyskan± mieszankę. Zwi±ż torebkę i potrz±¶nij ni±, tak by całe mięso znalazło się w sosie. Torebkę ze skrzydełkami włóż na 2-3 godziny do lodówki. Następnie wyjmij skrzydełka z torebki i przełóż je do brytfanki. Marynatę wylej. Przez 30-35 minut piecz skrzydełka w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
_______________________-
SOK DYNIOWY

- 2 szklanki pokrojonej w kosteczki dyni
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 szklanki soku ananasowego
Przygotowanie:
Wrzuć wszystko do miseczki i zmiksuj. Podawaj z lodem
__________

PIWO KREMOWE
- woda sodowa
- masło
- ¶mietanka
- toffi (chipsy b±dĽ polewa)
Przygotowanie:
Wlej wodę sodow± do szklanki, a masło i toffi do małej miski. Włóż miskę do mikrofalówki i rozpu¶ć składniki (można wykorzystać też rondelek do podgrzania). Teraz podgrzej wodę ; ale tylko troszkę (ma być ciepła). Dolej do wody rozpuszczane masło i tofii oraz wlej ¶mietankę (jak t± do kawy). Wymieszaj wszystko i pij
__________

Niestety mam tylko tyle, ale teraz dam przepis na pyychszaniste ciacha Cool

KRUCHE BABECZKI
Kruche babeczki- 12 sztuk
Sładniki:
200g m±ki, 100g masła, 60g cukru pudru, 1 zółtko, masło i m±ka do wymarowania foremek, 200g konfitur, b±dĽ ¶wieżych owowców

Metalowe foremki smarujemy masłem i obsypujemy m±k±, papierowych, lub silikonowych nie trzeba.
Siekamy masło z m±k± i cukrem pudrem, rozcieramy palcami, dodajemy żółtko, zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je, wykrawamy kóła o ¶rednicy ok- 9cm, wkładamy je do foremek, dociskamy do boków, dno nakłuwamy widelcem. Pozostałe ciasto podobnie zagniatamy i dalej postępujemy tak jak wyżej, aż wylepimy ciastem 12 foremek. Do wnętrza foremki wylepionej ciastem wkładamy jeszcze jedn± foremkę. Zapobiegnie to spłynięciu brzegów w tracie pieczenia. Władamy do piearnika (nagrzanego do temperatury 200 stopni) i pieczmy osiem minut.
Delikatnie zdejmujemy wierzchnie foremki, studzimy babeczki, odwracamy je dnem do góry i stukaj±c w foremkę, wyjmujemy je. Nakładamy do nich konfitury (lub owoce) oraz bit± ¶mietanę i podajemy.
SMACZNEGO!!!
przepis pochodzi z tygodnika "kropka"
Mycha
PostWysłany: Sob 13:11, 24 Lut 2007    Temat postu:

Mam ochotę na więcej! Ej, a może każdy będzie robił swój temat? Tylko, Mada, weĽ "edytuj" i zmień temat na "Magiczne przepisy Madame.H!!!", albo co¶, co mówi, że to temat twój, Mada. Zakładam juz swój!
Madame.H
PostWysłany: Sob 12:55, 24 Lut 2007    Temat postu: Magiczne ( i nie tylko) przepisy Madame.H!!!

Przepisy na czarodziejsie dania!!!
CZEKOLADOWE ŻABY
- torebka chipsów czekoladowych lub duża tabliczka czekolady (w kawałkach)
- 1 łyżeczka startej czekolady
- foremki (najlepiej w kształcie żab Wink
- małe cukierki
Przygotowanie
Rozpu¶ć czekoladę w mikrofali b±dĽ w rondlu. Odłóż 1 łyżeczkę (któr± dokładnie przecieramy). Wlej do foremek i wstaw do lodówki na około 2 godziny. Wyłóż żaby z foremek i za pomoc± odłożonej czekolady przytwierdĽ im cukierkowe oczy.
_____________________________________
ELIKSIR U¦MIECHU
- dojrzały banan
- łyżka soku z cytryny
- 1 łyżkę cukru
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki lodów waniliowych.
Przygotowanie:
Obierz banana, pokrój go w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Mikserem wymieszaj banany z mlekiem. Na spód każdego pucharka włóż łyżkę lodów i zalej bananowym mleczkiem.
__________

CHATKA HAGRIDA

- 25 dag płatków owsianych
- 3 łyżki m±ki
- 20-25 dag cukru
- 10 dag margaryny lub masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny i otart± z niej skórkę
- olejek migdałowy.
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem i w trakcie ucierania dodawaj jajka, m±kę, skórkę cytrynow±, sok, olejek i płatki. Włóż masę do małej tortownicy - natłuszczonej i wysypanej płatkami. Następnie piecz ciasto w ¶rednio nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut. "Chatkę" przyrz±dza się szybko i łatwo. Na koniec udekoruj ciasto według własnego pomysłu!
__________


KARALUSZKI

- opakowanie chipsów czekoladowych
- 1 łyżka czekolady
- 1 łyżka rodzynek
- 2 szklanki cienkich precelków dzielonych na pół
Przygotowanie:
Rozpu¶ć czekoladę i kładĽ łyżk± na pergaminie aż do wystygnięcia. Za pomoc± pozostałej czekolady przytwierdzić rodzynki i precelki. Pozostawić do stwardnienia.
__________
FASOLKI

- 1 łyżka masła
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 4 torebki żelatyny
- sok z jednej cytryny i otarta z niej skórka
- sok z wi¶ni
- galaretka agrestowa
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Przygotowanie:
Wysmaruj 3 salaterki masłem. W garnku zamieszaj wodę z 1/2 szklanki cukru i gotuj bez przerwy mieszaj±c, aż zacznie wrzeć. W miseczce rozpu¶ć żelatynę w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstaw na 5 minut. Potem wlej żelatynę do garnka i gotuj przez ok. 15 minut stale mieszaj±c. Podziel syrop na 3 czę¶ci. Do jednej z nich dodaj sok z cytryny ze skórk±, do drugiej sok z wi¶ni, a do trzeciej np. łyżeczkę proszku zielonej galaretki agrestowej lub 2 łyżki mleka. Każd± miarkę syropu gotuj oddzielnie przez 5 minut, a potem przelej do wysmarowanej masłem miseczki. Odstaw na 3 godziny, by masa stwardniała. Zawarto¶ć każdej miseczki pokrój nożem w małe, krótkie słupki i obtocz je w cukrze pudrze. Żelki-fasolki można przechowywać w szczelnym pudełku nawet przez 2 tygodnie!
__________
Ciasteczka hagrida!!!
Składniki:
białka – 2
cukier – 10 dag
wiórki kokosowe - 15 dag
mielone orzechy laskowe – 5 dag
m±ka – 6 dag
tabliczka czekolady
cukier puder
tłuszcz do formy


Przygotowanie:

Białka ubić z cukrem na sztywn± pianę. Dodać wiórki kokosowe, orzechy laskowe, przesian± m±kę i posiekan± drobno czekoladę. Delikatnie wszystko wymieszać. Z masy łyżeczk± formować stożki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do nagrzanego do temperatury 170°C piekarnika i piec 30 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
_____________________-
EKSPRESS DO HOGWARTU

- 3/4 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 szklanka m±ki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka i tyle samo wody
Przygotowanie:
Utrzyj mikserem cukier z margaryn± i stopniowo podczas ucierania dodawaj jajka. W drugiej misce wymieszaj m±kę, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i poł±cz z mas± ma¶lan±. Dodaj wodę i mleko i ubijaj przez chwilę mikserem. Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez godzinę. Gdy ciasto wystygnie, wytnij z niego nożem niewielkie prostok±ty- wagoniki i lokomotywę z kominem. Z pokrojonych w kwadraciki krówek zrób okna, a koła poci±gu z pudrowych pastylek lub żelków
Macie ochotkę na więcej? Piszcie!!!
yeeaah

Powered by phpBB © phpBB Group
Theme created by phpBBStyles.com